tiistai 29. huhtikuuta 2014

Päivä 4: Old Course

Kokoontuminen aamulla jo ziljoonaan kertaan kuvatun klubin nurkalla. Siinä hetken hämmästeltiin vanhan kentän aamutohinaa.

Ja kamerat surisivat



Siitä sitten Elmwoodin "isäntämme" haki meidät ja reippaassa kevät tuulessa lähdimme kohti St. Andrews Links:n huoltohallia.

Matala huoltorakennus lymyää dyynien välissä lähes huomaamattomana.
St. Andrews Links Trust on Euroopan suurin golfkompleksi: 7 kenttää joiden yhteispinta-ala on 300 hehtaaria. Pelikierroksia kaikilla yhteensä n. 230 000 vuodessa ja rahaa Links´s Trust säätiölle kertyy 18 miljoonaa puntaa vuosittain. Kaikki tulot ohjautuvat säätiön kautta takaisin kenttien ylläpitoon ja investointeihin. Säätiön palveluksessa on parhaimmillaan 300 henkeä ja se on yksi paikkakunnan suurimmista työnantajista.
Määränpäämme oli yksi Link´s Trustin kolmesta huoltohallista ja ehkäpä se keskeisin niistä. Tilat toimivat tukikohtana kolmen kentän miehistölle ja kalustolle: Old Course, New Course ja Jubilee. Lisäksi rakennuksen kakkoskerroksessa sijaitsee paikallisen golfliiton toimitiloja.


Koneiden pääväritys oli punainen..

Huomatkaa kaikkien koneiden vakituisena lisävarusteena oleva kasteenpoistosaitta.
Hallilla kenttämestari Gordon McKie (Old Course) kertoi "vanhuksen" kentänhoidosta ja mainitsi toimintaa määräväksi tekijäksi luonnollisesti kentän vilkauden: työt alkavat Old Coursella klo 5.30. Kenttä täyttyy nopeasti pelaajista joka päivä ja pelaajavirta jatkuu tasaisena iltaan asti..
Pelikierroksia  vuodessa on n. 45 000 ja kun neljän pelaajan ryhmän mukana kulkee järjestään parit caddiet ja muut "turistit" niin kyllä siinä on isotkin viheriöt koetuksella. Sunnuntai on Old Coursella edelleen lepopäivä ja kenttä on silloin kiinni. Käytännössä, varsinkin kesällä, alue täytyy sunnuntaisin muista kulkijoista, sillä sehän on varsin suosittu picnic kohde paikallisille, puhumattakaan turisteista.



Kentän pinta-ala on 90 hehtaaria ja porukkaa on töissä talvella 14 ja kesällä lähes 40, siis pelkästään vanhalla kentällä. Mekaanikkoja hallilla toimi yhteensä 5.
Old Coursen reitti on käytännössä sellainen että väylät ovat ikäänkuin parijonossa ja ulos pelataan oikeanpuoleisia väyliä ja sisään tullaan vastaavasti vasenta reunaa. Viheriöt ovat viittä lukuunottamatta tuplaviheriöitä. Viheriöiden kokonaispinta-ala 3 ha, isoimman tuplaviheriön mitta leveyssuunnassa n.100 metriä! Mielenkiintoisia pikku faktoja tuli esiin juuri vanhan kentän hoidosta kuten se, että yhden ison tuplagriinin leikkaamiseen menee kahdelta kaverilta 1,5 h kun se leikataan singelikoneilla.
Kentän reititys luo leimaansa myös kentänhoitoon: viheriöiden reuna-alueita pitää ilmastaa keskimääräistä useammin ja vastaavasti viheriöiden keskiosia katetaan enemmän. Kentänhoidon tyyli onkin kulutuksen haittojen minimointi eli kenttämestarin sanoin: "Turfgrass management is traffic management".

St. Andrews Link´s Trust kentät, uusin kenttä, Castle Course, on hieman kylän ulkopuolella ja erillään muista.


Heinälajien puolesta viheriöt ovat sekaviheriöitä ja niitä hoidetaan kuten nataviheriöitä. Täydennyskylvöjä tehdään pari kertaa kaudessa: keväällä ja syksyllä. Vredon kylvömasiina tuntui tehneen lähtemättömän vaikutuksen sikäläisiin kentänhoitajiin, sen verran sitä kehuttiin useammallakin kentällä.
Lannoituksesta sen verran että viheriöiden typpitaso on 15-20 kg/vuosi/ha ja väyliä ei lannoiteta lainkaan. Kostutusaineita käytetään paljon, selvästi enemmän kuin meillä. Kostutusaineet onkin kattaushiekan jälkeen toiseksi suurin menoerä kentänhoidon kustannuksissa materiaalien suhteen.
Kentällä on sadetus viheriöillä ja teepaikoilla ja vesivarasto on maahan upotettu miljoonan litran säiliö hallin vieressä. Säiliöön kerätään sadevesiä mm. hallin katolta.

Järjestyksessään 144. British Open pelataan Old Coursella seuraavan kerran 2015. Tällä kentällä se on jo 29. kerta, eniten mitä millään muulla kentällä. Siihen valmistuessaan kenttä on kolme viikkoa kiinni. Kenttää tuunataan kisaan hieman: viheriötä 11 uudistetaan, paria bunkkeria muutetaan ja uusi tee tulee 9 väylälle. Tässäkin siis huomataan että golfkenttä ei ikinä ole valmis; vanhalla kentällä kun on pelattu vasta 600 vuotta...

Kentän väylien muodot eivät aina välity valokuvissa ennen kuin varjot pitenevät...
Ryhmä rämä "jonkun" bunkkerin äärellä..